Svenska restauranger

I Sverige finns det ett stort utbud på restauranger. Några är mer omtalade och välbesökta än andra. Dessa hittar du främst i de större städerna. Så nästa gång du är på besök i någon av Sveriges storstäder kan det vara värt att besöka någon av restaurangerna.

Frantzén

Frantzén är den hetaste restaurangen i Sverige just nu. Men den är också känd utanför Sveriges gränser då den ligger på ett flertal topplistor över världens bästa restauranger. Frantzén ligger i centrala Stockholm och drivs av Björn Frantzén. Restaurangen slog upp sina portar år 2008 och har sedan dess varit en välbesökt restaurang. På restaurangens meny finner du rätter och råvaror från det nordiska köket blandat med det japanska. Idag har restaurangen tre michelinstjärnor och du behöver boka bord i förväg.

Riche

Riche är ett annat exempel på en populär restaurang du finner i centrala Stockholm. Restaurangen slog upp sina portar år 1897 av Erik Moberg. Den har som många andra äldre restauranger genomgått flera renoveringar genom åren. Men de har lyckats bevara restaurangens historia bra. På deras meny finner du typiskt svenska maträtter, till exempel köttbullar och potatismos.

Operakällaren

Operakällaren är en av Sveriges och Stockholms äldsta restauranger. Den har sina anor från 1700-talet och fick sitt namn efter det operahus som uppfördes i nära anslutning till restaurangen på 1700-talet av den dåvarande kungen. Den som driver restaurangen idag heter Alessandro Catenacci och de har en meny beståendes av svensk husmanskost.

Vollmers

I Sveriges tredje största stad Malmö finner vi restaurangen Vollmers. Restaurangen har fått sitt namn efter bröderna Ebbe och Mats Vollmer som öppnade restaurangen år 2011. Redan från början hade de som mål att bli en av Sveriges bästa restauranger vilket var ett mål de uppnådde år 2015 i samband med att de blev belönade med en stjärna i Michelinguiden. Deras meny består av maträtter som delvis är tagna från det skånska köket, men också från resten av norden.

PM & vänner

PM & vänner är en restaurang som ligger i Växjö. Restaurangen invigdes år 1992 och drivs av Per Bengtsson, Martin och Jesper Rognefall och Monica Carlsson. På deras meny finner du maträtter inspirerade av det nordiska köket. De har genom åren blivit väldigt hyllade och belönade med flera fina utmärkelser och är en av Sveriges bästa restauranger.

Rekommenderade artiklar