Arbeta på en restaurang

Är du intresserad av matlagning och service finns det ett flertal intressanta yrkestitlar. I den här delen får du några exempel på yrken inom restaurangbranschen.

Kock

Kocken är kanske den viktigaste personen på en restaurang. Kocken är den som tillagar maten och planerar den. Därför behöver du vara kunnig inom matlagning och ha en utbildning. Det finns många bra utbildningar du kan gå för att få de rätta färdigheterna innan du söker jobb som kock. Det finns flera utbildningar på vuxenskola och du som ungdom kan gå hotell- och restauranglinjen. Sedan finns det mer avancerade kurser för dig som vill bredda dina kunskaper ytterligare.

Servitris/servitör

Servitrisen eller servitören är ansiktet utåt för restaurangen. Som servitris/servitör tar du emot beställningar, ger information och råd om maten och serverar den till gästerna. Det behövs ingen utbildning för att bli servitris, men det kan vara bra att ha basläggande kunskaper om branschen.

Kallskänka

En kallskänka jobbar i nära anslutning till kocken och jobbar med att förbereda sallader, förrätter och andra delar av maten som serveras kall. För att bli kallskänka behöver du ha en utbildning, till exempel genom att gå hotell och restauranglinjen på gymnasiet eller motsvarande utbildning på vuxenskola.

Rekommenderade artiklar