Nästa steg efter radonmätningen

De flesta arbetsgivare och fastighetsägare känner i dag till kraven på radonmätning, och på hur denna radioaktiva ädelgas påverkar människors hälsa. Som restaurangägare är du inte bara ansvarig för dina medarbetare, utan också för restauranggästerna. Har din radonmätning visat att för höga halter faktiskt finns i dina lokaler? Då är det dags för nästa steg i processen.

Har du gjort radonmätningen på egen hand med så kallade radonmätare? Innan du börjar stressa alltför mycket, kan det vara bra att anlita en firma för professionell radonmätning. Hos Radea kan du boka in både radonbesiktning och radonsanering för en så enkel process som möjligt. Radonbesiktningen upptäcker varifrån gasen kommer, till exempel vattnet, marken eller byggnadsmaterial. Därefter kan åtgärd vidtas för saneringsmetod.

Radon ökar risken för lungcancer

Anledningen till att det finns såpass hårda krav kring både mätning och sanering av radon, är att det är en hälsofarlig ädelgas. Vistelse i en fastighet med hög radonhalt ökar starkt risken för lungcancer.

Det finns flera typer av radonsanering. Vilken metod som används beror främst på var radonet kommer ifrån. Markradon är den absolut vanligaste sorten och kan åtgärdas med bättre tätning och/eller installation av radonsug och brunn. Teknik och utrustning har kommit långt de senaste åren och med rätt hjälp är det i princip alltid möjligt att relativt snabbt bli av med problemet.

Rekommenderade artiklar